Leuk, een verhaal!

Mee(r) doen met een verhaal

Voor 8 t/m 12 jarigen

In deze workshop gaan we ontdekken dat een verhaal zó veel meer kan zijn dan alleen maar een verhaal.

De kinderen starten met het luisteren naar een kort verhaal. Daarna wordt dit verhaal omgetoverd tot een spel, krijgen de kinderen inspirerende schrijfopdrachten, gaan ze een stukje tekst (her)schrijven en of een nieuwe titel voor het verhaal bedenken.

Welk spel of opdracht het wordt hangt af van de getrokken kaart(en)/bord(en) ofwel van het toeval.

Kortom: Leuk, een verhaal!

 

Duur minimaal: vanaf 60 minuten

Maximale groepsgrootte: 25

Waar: op uw locatie

Informatie over tarieven: klik hier

Het is mogelijk om te betalen naar wat u het waard vindt, vraag gerust om informatie en de voorwaarden.

 

Verhalen die ik vertel zijn:

De Leeuwenkoning die nooit lachte

Groep: 8 en 9 jarigen

Omschrijving:

Ergens op de savanne leefde eens een Leeuwenkoning die nooit lachte. Zijn vrouw, de Leeuwin werd daar zo moedeloos van dat ze op een dag een plan bedenkt en de trouwste jachtluipaard een opdracht geeft. Cheetah moet uit het hele continent Afrika de twintig talentvolste apen zoeken en naar de Leeuwin brengen. Die apen zullen hun grappigste kunsten aan de koning moeten tonen. Zal het één van deze kunstenaars lukken om de Leeuwenkoning aan het lachen te krijgen?

Dit verhaal kreeg een plek op de website van de opleidingscentrum Arterre en toont een belangrijke les uit de Ubuntu filosofie.

 

Het pad van een steen

Groep: 9 en 10 jarigen

Omschrijving: Het pad van een steen gaat over een baksteen die graag een kei wil zijn. Onverwachts wordt hij van zijn plek gehaald en het park ingegooid, waar een hond hem opraapt en diens baas hem ergens anders heen keilt.

De baksteen ervaart wat vrijheid is, ontmoet allerlei soorten stenen en leert dat hij oké en waardevol is zoals hij is.

Dit verhaal was één van de winnende verhalen van een schrijfwedstrijd en kreeg een plek in de verhalenbundel Vierende verhalen van de DaVinci academie.

 

De niet gevulde koffer

Groep: 10 t/m 12 jarigen

Omschrijving:

De niet gevulde koffer speelt zich af in Suriname en gaat over een ik- persoon die op zoek gaat naar een koffer. Wanneer ik een oude versleten koffer vindt ben ik ervan overtuigd dat ik een artiest ben. Precies zo een als in het grote boek dat ik gekregen heb.

Dan blijkt dat die straatartiesten in hun koffer materialen hebben om mensen mee te kunnen vermaken. Mijn koffer is leeg en mijn spaargeld is op...  Gelukkig weet mijn tata (papa) hier een oplossing voor en vind ik in de leegte iets waardevols.

Dit verhaal gaat over hoe je kunt omgaan met teleurstelling en met gemis.

Met dit verhaal behaalde ik de derde plek bij de Nijmeegse Literatuurprijs 2021

 

Vierende verhalen

Groep: 8 t/m 12 jarigen

Het boek Vierende verhalen staat vol met korte verhalen afkomstig uit allerlei landen en verhalen die geschreven zijn door de Winnaars van de verhalenwedstrijd Vierende verhalen.

De DaVinci Academie heeft ze ondergebracht in vier thema’s: Ik & de Ander, Vrede & Vrijheid, Groei & Ontwikkeling, Gevoelens & Vertrouwen.

Aan de hand van een van de thema's kunnen we of kan ik één of meer verhalen uit het boek kiezen en er spelactiviteiten aan koppelen.

 

Het boek is in mijn bezit en helaas niet meer verkrijgbaar. De verhalen leven voort in de DaVinci onderwijsmethode voor de Basisscholen.