Iedereen mag er zijn

Gepubliceerd op 6 maart 2023 om 15:45

Allemaal mee

Auteur: Hanny Ebbers

Illustraties: Esther van Casteren

Vormgeving: Manon Wentink, Lettergoed

Drukwerk: Grafistar

 

Andere gezinsvormen

Hanny Ebbers deelde mij mee wat haar missie was om dit kinderboek te schrijven:
"Toen ikzelf leerkracht was waren er nauwelijks boeken over andere gezinsvormen dan een gezin met een mama en een papa. Het is fijn wanneer kinderen uit niet hetero gezinnen hun thuissituatie herkennen en dat kinderen uit hetero gezinnen zien en lezen dat er andere gezinsvormen bestaan.
Daar komt bij dat zichtbaarheid van (seksuele) diversiteit in kinderboeken ervoor zorgt dat kinderen zien dat iedereen er mag zijn en dat iedereen verschillend is," schrijft ze in haar toelichting.

 

De breedte die ze wil

Het mooie aan dit kinderboek vind ik, het feit dat de hoofdpersonen: Jesse, Roos en Mijke twee moeders hebben (en een vader op de achtergrond) en dat dit er niet dik bovenop wordt gelegd. Het is zoals het is, niets meer of minder en dat vind ik passend in een kinderboek. De verhalen gaan over de avonturen die de jonge kinderen beleven en over de moeders die hun kroost daarin volgen en indien nodig bijsturen.
Wat mij opviel is, dat de kinderen van de twee moeders niet genderneutraal neergezet worden (wat in deze tijd zeker had gekund), maar dat er wel een diversiteit wordt uitgestraald.

Zo verkleden Roos en haar vriendin Farah zich als prinsessen en Jesse zich als stoere ridder. In een ander verhaal is Jesse verliefd op een meisje en dat meisje op hem. Daarnaast zien we Mijke verkleed als politieagent en Jesse die bang is en gered wordt door Roos.

Tijdens het maken van dit boek heeft de auteur hier bewust voor gekozen, hierdoor houdt Allemaal mee de breedte die ze graag wil: "alles is goed, iedereen mag zijn wie die wil."

 

Hoe leg je aan jonge lezers een niet hetero gezinssituatie uit?

Via de illustraties kan de lezer opmerken dat het jongste kind Mijke op een moeder lijkt en dat de tweeling Roos en Jesse op de andere moeder lijken.

Daarnaast wordt in één van de verhalen door het vriendinnetje van Jesse de vragen gesteld: 'Wie is die andere mevrouw op de foto en hebben jullie ook een papa?'

Jesse beantwoord deze vragen op een manier zoals kinderen onderling hun thuissituatie uitleggen; simpel en ongecompliceerd. Om daarna weer verder te spelen.

Ook het getekende familieportret laat een mooi beeld zien van het gezin.

Geslaagde keuzes van de auteur, vind ik en tevens mijn complimenten voor de illustrator die met de tekeningen, de tekst én de missie van de auteur goed aanvult/weergeeft.

 

Een meerwaarde voor jong en oud

De verhalen zijn geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar en zijn makkelijk te lezen door kinderen vanaf 8 jaar.

De vormgeving en de Illustraties zien er aantrekkelijk en stijlvol uit.
Het boek is te bestellen via www.hannyebbers.com

Op de site vind je tevens een lesbrief, kleurplaten, een memory-spel en recepten die te maken hebben met de verhalen uit het boek.

 

© Shelly Roso

Reactie plaatsen

Reacties

Hanny
een jaar geleden

Hallo Shelly
Wat een mooie blog heb je gemaakt.
Goede invalshoeken en heel herkenbaar
Dankjewel