Terug naar vijftig jaar geleden?

Gepubliceerd op 14 april 2023 om 13:53

Jubeldag

Auteur: Marieke Ariëns

Illustraties: Dmitriy Pogorelov

Uitgeverij: Boekscout, Soest

 

Zombie

‘’Met mijn duim en wijsvinger druk ik tegen het glas. Alsof ze een klein poppetje is, til ik haar op. Zo kan ik haar borst vooruit duwen en haar hoofd omhoog.’’ laat de hoofdpersoon (10) aan de lezer weten. Ze verteld over haar moeder die met hangende schouder, voorovergebogen langs de muur van de school loopt en die gebukt gaat onder vele schulden.

Het is zelfs zo erg, dat er al mensen zijn geweest om spullen uit huis te halen.

Van een levenslustig persoon is de moeder veranderd in een zombie. De enige plek waar ze nog zit is starend aan de keukentafel.

Dat maakt dat de hoofdpersoon verlangt naar betere tijden. Tijden die beter waren, tijden die beter worden en die beter maken.

 

Actievoeren

Een jaar terug bedacht de naamloze hoofdpersoon met haar vriendin Reza dat 1 januari één van de liefste dag is van het jaar. Vanaf die dag kan alles nog gebeuren, er ligt een heel nieuw jaar voor je open.

Omdat het in het verhaal bijna 1 januari is, heeft de hoofdpersoon jubelend een idee bedacht dat ze met haar vriendin uitwerkt.

Al gauw sluiten zich meer kinderen bij het plan aan. Hierdoor wordt het een heuse kinderrijke actievoering waarbij de kern boodschap luidt: Wij willen onze ouders terug zoals ze ooit waren; vol levenslust, vrolijk, genietend, niet bedolven door regels, papier en schulden!

Of het actievoeren lukt en het dé oplossing is tegen de vele schulden…?

 

Jubeljaar

De titel van het boek verwijst naar tweeduizend jaar geleden: Toen werden om de 50 jaar, onder andere, alle schulden van burgers kwijtgescholden. Na iedere 50 jaar begon iedereen weer met een schone lei.

Het jubeljaar werd dat genoemd.

Marieke Ariëns heeft in haar werk als bewindvoerder onderzoek gedaan naar: Wat kost het de gemeente aan financiën bij het achteraan hobbelen van crediteuren  en wat kost het aan financiën bij het kwijtschelden van schulden?

Daaruit is gebleken dat dit laatste de gemeente minder kost.

Wat mij betreft mag dan ook het jubeljaar weer ingesteld worden en het liefst met terug werkende kracht én om de 20 jaar!

 

Extra notitie

Jubeldag is uitgebracht via Boekscout.

Wat ik weet is dat en boek uitgebracht door Boekscout vaak door bekende boekwinkels en anderen niet altijd serieus wordt genomen.  Vandaar deze extra notitie.

Marieke Ariëns en Boekscout hebben mijns inziens een zorgvuldig, professioneel uitziend boekje de wereld in gebracht met een geslaagde vormgeving en opmaak. De tekst is vlot leesbaar en pakkend geschreven. De illustraties, vol eenvoud en integere soberheid, passen goed bij het verhaal.

Het boek is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar.

 

© Shelly Roso

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.