Wat je kunt doen als je een geheim met je meedraagt?

Gepubliceerd op 31 augustus 2023 om 10:36

Sam en het niet-leuke geheim

Tekst en Illustraties: Pieter Melsen, Wouter Vaessen

Vormgeving: Vincent Sterk, das Studio

Uitgever: Vesper Publishing (Vesperkids.nl)

 

Een groot en zwaar monster

Een geheim dat niet leuk is groeit, het hangt aan je been en in je haren, het ligt op je rug, drukt zwaar op je buik. Het loopt met je mee, waarheen je ook gaat en wilt maar niet weg. Je eet nauwelijks, slaapt nauwelijks en kunt er buikpijn en woede aanvallen door krijgen. Een geheim dat niet leuk is voelt als een groot en zwaar monster.

Niet alleen volwassenen, ook kinderen dragen weleens zo’n geheim met zich mee. Zo ook Sam, de hoofdpersoon uit het boek.

Sam kan het niet-leuke geheim aan niemand vertellen, want dan lachen ze hem uit of worden ze boos of verdrietig en dat wil hij niet. Wat zou hij graag dat niet-leuke geheim kwijt willen. Hij probeert van alles, maar niks helpt.

Tot hij op een dag op school in slaap valt en dit meester Tom opvalt…

 

De illustraties

Met dit boek laten de auteurs zien wat kleine kinderen met hun grote geheimen kunnen doen. Ook maakt het aan kinderen duidelijk dat er altijd lieve mensen zijn die je kunt vertrouwen en met wie je jouw niet- leuke geheim kunt delen.

Het verhaal wordt extra versterkt door de illustraties. Zo zie je het niet-leuke geheim als een aanhankelijk monstertje achter Sam aanlopen, op zijn lichaam vertoeven en via het zand terug lopen naar Sam. De tekeningen beelden precies uit hoe een niet-leuk geheim bij een kind kan aanvoelen; Vervelend, drukkend, belastend, zwaar, groot, niet weg te krijgen…(zolang je er niet over praat).

De gezichtsuitdrukkingen van Sam zijn voor veel kinderen herkenbaar.

 

Best verkochte prentenboek 2023

Sam en het niet-leuke geheim is een boek wat, ook naar mijn mening, bij alle ouders, opa’s en oma’s en op alle scholen, kinderdagverblijven, bso's, jeugdzorg instellingen, hobby- en kinderclubs moet liggen en zeker in en na iedere vakantieperioden aandacht moet krijgen. Zodat ieder kind weet hoe je van een niet-leuk geheim afkomt.

Een taak dus voor ons allen.

In de link onderaan deze recensie vind je tips van de auteurs over hoe je een kind kunt helpen om te vertellen over een niet-leuk geheim. Voor een kind is praten over een probleem of een geheim namelijk niet vanzelfsprekend.

 

Over de auteurs

Piets Melsen en Wouter Vaessen zijn beiden zedenrechercheurs, gespecialiseerd in het verhoren van kinderen tussen de 4-12 jaar. Zij moeten regelmatig aan een kind vragen naar de meest afschuwelijke dingen die het heeft meegemaakt.

Dat is een zware taak.

Als geen ander zien zij wat het met een kind doet nadat het z’n verhaal gedeeld heeft. Daarom besloten de twee zedenrechercheurs hier een kinderboek over te schrijven.

 

De link naar de tips:

https://www.rtlnieuws.nl/lifestyle/artikel/5379633/zedenrechercheurs-schrijven-kinderboek-sam-en-het-niet-leuke-geheim

 

© Shelly Roso

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.