Helpende verhalen 2

Gepubliceerd op 11 december 2023 om 17:00

De twinkeltjes helpen je graag

Auteur: Els Verhoeven

Illustraties: Chabéli Graumans

Uitgeverij: Boekscout Soest

 

Ontmoeting met een twinkeltje

Een boekje met verschillende verhalen over kleine wezentjes, twinkeltjes genaamd, die een mix zijn van een elfje, een libelle en een vlinder. Ze zijn op aarde om kinderen te helpen en wonen ergens in een bos.
In de verhalen maken we ook kennis met kinderen die worstelen met allerlei vervelende dingen o.a. stotteren, perfectionisme, scheiden van de ouders, pestgedrag. Zij ontmoeten of gaan op zoek naar een twinkeltje en vertellen aan hen hun verhaal.
De twinkel geeft hen een passende edelsteen (steunsteen) en het geeft hen raad, hoe de
situatie of de eigenschap te doorstaan of er beter mee te leren omgaan.

 

Wat maakt dat deze ontmoeting het kind helpt?

Is het omdat er iemand naar het kind luistert en erop afstemt. Komt het door de hulpsteen of omdat de ontmoeting het kind op zo'n positieve manier raakt waardoor het deze ontmoeting en de adviezen aan de ouders, grootouders en anderen vertelt. En tegelijkertijd met hen deelt waar het mee zit?

Wat het ook is, de verhalen hebben veel weg van helpende/helende verhalen.
Helpende/helende verhalen kunnen diep in het kind doorwerken. Ze bereiken het kind op kindniveau, maakt het wijzer en verzacht en of heelt onverwerkte trauma's, vervelende gebeurtenissen.
Net als in helende verhalen worden ook in deze verhalen gebruik gemaakt van natuurelementen, symboliek en rituelen.

 

Wat als er geen twinkeltjes rondvliegen?

Welke boodschap wil de auteur met dit boek meegeven als je in deze wereld met vervelende situaties te maken hebt? Zoals op de tekst achterin het boek staat, hebben we in werkelijkheid geen twinkeltjes rondvliegen. Dan kan de jonge lezer de raad van de twinkels toch uitvoeren als het met dezelfde vervelende situatie zit als de hoofdpersoon. Daarnaast denk ik dat twinkels symbool staan voor alle mensen die écht naar het kind luisteren, zich op hen afstemmen, ze steun en raad geven. Mensen waar het kind naar terug kan als dit nodig is?

 

Krachtiger

De illustraties zijn gemaakt door de schoondochter van de auteur, ze zijn kleurrijk en hebben iets eenvoudig onschuldigs, wat zeker aantrekt en herkenning geeft bij kinderen.
Het boek is uitgebracht door bookscout in Soest en had, wat mij betreft, qua tekst hier en daar wat krachtiger en in kindgerichtere taal gemogen.  (Mijns inziens is dat iets voor een redacteur om daar tijdens het redigeren op te wijzen en of op te letten).

 ©Shelly Roso

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.