Wat meisjes kunnen worden als ze rebels zijn.

Gepubliceerd op 13 oktober 2021 om 17:06

Bedtijd verhalen voor Rebelse meisjes-100 bijzondere Nederlandse vrouwen.

Concept: Francesca Cavallo en Elena Favilli

Redactie: Inge Marleen Swinkels.

Prachtige Illustraties van: 48 bijzondere vrouwelijke illustratoren uit Nederland

Teksten bij de illustraties: 16 inspirerende vrouwelijke schrijvers uit Nederland

Uitgave door: ROSE stories i.s.m. Firma Twist

 

Bedtijd verhalen voor Rebelse meisjes-100 bijzondere Nederlandse vrouwen.

Dit boek gaat over de levens van buitengewone Nederlandse vrouwen van toen en nu. Vrouwen die hun eigen pad kiezen en hindernissen overwinnen.

Verhalen over rebelse vrouwen voor rebelse meisjes.

 

En het teruggetrokken meisje dan?

Oké het lezen van verhalen over inspirerende vrouwen die voor ons vrouwen deuren hebben geopend en dit nog doen, omdat vrouwen nog steeds een mindere positie hebben tegenover mannen, TOP.

Om zo'n boek alleen voor rebelse meisjes te maken, vind ik eerlijk gezegd niet logisch.

In het boek las ik namelijk ook verhalen van vrouwen die als kind stil of teruggetrokken waren en op latere leeftijd rebels werden.

Stille teruggetrokken (niet rebelse meisjes) zijn vaak goede observatoren, die de situatie van een afstand bekijken, daar hun conclusie uittrekken om vervolgens dát te doen wat zij vinden dat nodig is en of wat de maatschappij nodig heeft.

Een stil meisje voelt zich niet aangesproken bij zo'n titel. Die denk meteen aan dat ene meisje in de klas dat een grote mond tegen de juffrouw opzet of tegen die juf durft in te gaan.

Wel is dit stille meisje al bewust bezig met vegetarisch zijn, beter voor de natuur te zorgen en geen make up te dragen. Of ze is achter de laptop van haar ouders al een groene app aan het uitdenken.

 

Hoog diversiteit gehalte

Naast de mooie illustraties en de korte teksten heeft het boek een hoog diversiteit gehalte;  Vrouwen die in Nederland geboren zijn, vrouwen die elders geboren zijn en zich in Nederland hebben gevestigd, vrouwen die als jongen geboren zijn, lesbische vrouwen en Queers staan erin.

Eén puntje: Ik vraag me wel af hoeveel vrouwen van de 100 die zijn beschreven en getekend de kinderen van deze tijd kennen? Misschien is dit boek er daarom, om al deze vrouwen niet te doen vergeten. Misschien is dit concept een goede basis om over enkele jaren een nieuw boek, met weer een aantal recente rebelse vrouwen toegevoegd, te laten verschijnen?

 

Pleidooi

Ik vind dat het boek in iedere schoolbibliotheek behoort te staan en dat de vrouwen uit het boek daar stuk voor stuk besproken mogen worden. Dit, zodat niet alleen de rebelse en stille meisjes er weet van hebben, maar ook de vele soorten jongens en de non binaire kinderen. Voor gelijkheid, gelijke kansen voor de vrouw, kan en mag iedereen voor gaan staan en strijden!

 

© Shelly Roso

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.