Weet jij dit al over Sinterklaas...?

Gepubliceerd op 20 november 2021 om 18:03

Het geheime boek van Sinterklaas

Tekst: Floortje Zwigtman 

Illustraties van: Sassafras De Bruijn

Vormgeving: Sassafras De Bruijn en Peer De Maeyer

Uitgeverij: Pelckmans uitgevers nv

 

Wie is Sinterklaas?

Na jaren 'pietendiscussie' rond sinterklaastijd, zouden we haast vergeten dat er een Sinterklaas bestaat. Maar, bestaat deze man eigenlijk wel?

Wie is deze goedheilige nou precies, waar komt hij vandaan Turkije of Spanje? Is hij met of zonder mantel geboren en is hij wel geboren of eerder gekweekt?

Ondanks mijn leeftijd begon ik me af te vragen waar de tradities rond Sinterklaas nu eigenlijk vandaan komen? Ik was benieuwd wat er van de eeuwenoude traditie nog over is en met wie we werkelijk te maken hebben? Zo stuitte ik op: ''Het geheime boek van Sinterklaas.''

 

Een boek voor jong (vanaf 7 jaar) en oud

In het boek wordt er antwoord gegeven op vragen, die kinderen stellen: Wie is de echte Sint, hoe komt de Sint aan helpers, hoe wordt je een goede hulp Sinterklaas, waarom rijdt de Sint op een wit paard? En voor de iets oudere kinderen: Waarom geloven we in Sinterklaas en waarom hoort bij een sinterklaascadeau een gedicht?

Heel veel onderwerpen worden erin belicht, zoals: De kledingstukken van de Sint en van de Piet. Het snoepgoed dat we tijdens de sinterklaasperiode eten. De helper van Sinterklaas door de tijd heen. De neven en nichten van Sinterklaas. Sint-Nicolaas (Is dat iemand anders dan Sinterklaas?).

Ook lees je over de veranderingen van Piet, de afschaffing van Zwarte Piet en over slaafvrije chocolade.

Aan de doeners is er ook gedacht; Je mag jouw verlanglijstje leggen naast dat van een verlanglijst uit 1852 en 1615 en je vindt er recepten om zelf kruidnoten, ouderwetse pepernoten, speculaasjes en taai taai te kunnen bakken.

 

Kortom een heerlijk educatief boek voor in deze tijd.

Ook geschikt voor Sinterklaas zelf, voor zijn hulp Sinterklazen en de Pieten ;).

 

© Shelly Roso

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.