Weet jouw kind hoeveel speelgoed het al heeft?

Gepubliceerd op 2 december 2021 om 15:09

Pom Ti Dom viert Sinterklaas

Tekst: kim van kooten

Prachtige Illustraties van: Noëlle Smit

Uitgave door: Gottmer Uitgevers Groep

 

Pom Ti Dom viert Sinterklaas 

'Ik heb nog nooit zo'n leuk sinterklaasboek voorgelezen gekregen,' zei één van de oudere leerlingen aan wie ik dit boek voorlas.

Om eerlijk te zijn vind ook ik dit één van de leukste sinterklaasboeken van deze tijd.

Dat niet alleen, ik heb niet eerder een sinterklaasboek gekend, die de oude traditie van het sinterklaasfeest in ere houdt. Naast het feit dat Sinterklaas iets weggaf, deden de rijken vroeger  schoencadeaus en of zakjes geld in de schoenen van de kinderen die arm waren. Die schoenen stonden vaak in de kerk.

 

Rijkdom/armoede

Hoewel Pom Ti Dom veel van Sinterklaas vraagt, krijgt ze één cadeau. Niet omdat ze niet lief is geweest of niet goed haar best heeft gedaan. Nee, omdat ze al genoeg heeft.

Sinterklaas legt haar uit, wat haar ouders blijkbaar niet (voldoende) kunnen, dat er ook kinderen bestaan die weinig speelgoed en spullen hebben, die blij zijn wanneer ze één cadeautje van Sinterklaas krijgen en dan nog wel een cadeau dat op het verlanglijstje staat.

'Ik wist niet dat er zulke kinderen bestaan,' laat Pom Ti Dom Sinterklaas weten. En dan begint bij het kind het omdenken; Ze vraagt de mantel van Sinterklaas te leen en geeft al haar spullen aan die arme kinderen. Daardoor komt ze er achter hoeveel speelgoed en andere spullen ze had.

 

Bewustwording

Dit boek zou iedereen die (klein-)kinderen heeft en of die met kinderen werkt in de boekenkast moeten hebben staan. Ook zou er jaarlijks in sinterklaastijd één speciale dag moeten zijn, waarop we met z'n allen dit boek aan kinderen voorlezen.

Puur om een hele oude traditie in ere te herstellen, in ere te houden en de kinderen zich van de hoeveelheid speelgoed en spullen, die ze al hebben, bewust te laten zijn.

 

Mijn zegen heb je.

 

© Shelly Roso

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.