Jongen/meisje/genderneutraal

Gepubliceerd op 2 februari 2022 om 18:59

Holly D. jongen/meisje

Auteur: Shelly Roso

Uitgave door: Uitgeverij EigenZinnig (2016)

Ook in luisterboek versie.

 

Holly D. jongen/meisje

Dit jaar start ik met een blog over mijn eigen boek. Mijn eerste jeugdboek ''Holly D. jongen/meisje'' geschreven voor kinderen va 10 jaar.
Ik recenseert dit boek niet, dat heeft iemand anders al gedaan. (Zijn tips heb ik ter harte genomen en in mijn tweede jeugdboek toegepast).

 

Gender

Deze blog gaat over het onderwerp Gender in mijn boek;
Holly D. die als meisje, gekleed gaat als jongen en daardoor ook wordt gezien als jongen.
Was ik van plan een boek met dit onderwerp erin te schrijven?
Nee, het was geen voorbedachte raden. Het boek schreef zichzelf en Holly D. de personage uit het boek (want ooit was ikzelf  clown Holly D. op een camping in Noord- Holland) ontstond ook gaande weg vanzelf.
Holly D. het meisje in jongenskleding en met een jongensachtige kapsel. (Mag je dit tegenwoordig nog zo zeggen?) In ieder geval door ontmoetingen met andere personages uit het boek, blijkt dat ze gezien wordt als jongen en niet als meisje.

 

Worstelt ze daarmee?

Ja, echter niet zoals een persoon die zich niet thuis voelt bij de sekse die diegene bij de geboorte heeft gekregen (genderidentiteit).
Holly D. worstelt met een trauma, met verlies. Dat maakt dat ze worstelt met haar vrouwelijkheid en dus met zichzelf.

 

Oppervlakkig

Het onderwerp had ik dieper kunnen uitwerken, vind ik nu jaren later. Zoals ik typte was het niet bewust dat ik dit onderwerp in mijn boek aansneed. In die zin past de oppervlakkigheid erin wel.
Het leent zich zeker om gender, verwachtingen en ideeën daarover, bespreekbaar te maken in de klas/groep of thuis binnen het gezin. Om van daaruit verder de diepte in te gaan via jeugdboeken over gender, genderneutraal sekse en of transgender.

Boeken op het gebied die aansluiten bij genderneutraal opvoeden vind je bv op https://www.madave.nl

 

Veel leesplezier!

 

©Shelly Roso

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.