Een groots thema in een simpel verhaal

Gepubliceerd op 31 maart 2022 om 17:29

Het lammetje dat een varken is

Auteur: Pim Lammers

Illustraties: Milja Praagman

Uitgave door: De eenhoorn

 

Het lammetje dat een varken is

Is het eerste Nederlandse prentenboek waarin het thema transgender in verwerkt zit. Het boek is bekroond met een Zilveren Griffel.

Gisteren las ik het voor aan een kind uit groep 4, één van haar ouders en grootouders. Wij allen vonden het een ontroerend, leuk verhaal.

 

Zit er een link in naar transgender zijn en zagen wij die?

Ja, heel subtiel zit dat erin. Niet alle drie de volwassenen hadden dit even snel door. Het meisje al helemaal niet, voor haar was het een duidelijk en rond verhaal.

Echter daar waarin de meeste prentenboeken het lammetje dat een varken is, aan het eind zou hebben laten zeggen: dat het als lammetje zijnde oké is en dat het voordelen heeft om een lammetje te zijn ten opzichte van een varken (namelijk de mooie warme wollen trui, het niet iedere dag in de stinkende vieze modder hoeven wroeten en daardoor niet dagelijks vuil te zijn), daar laat deze auteur het lammetje in transitie gaan en blij zijn als varken die het is.

 

Nee, echt?

Yep. En het mooie vind ik dat in dit prentenboek iemand achter het lammetje dat een varken is staat en er niet aan twijfelt dat het lammetje een varkentje is. Terwijl dit binnen de eigen omgeving wel wordt gedaan. Binnen de eigen omgeving wordt dit lammetje dat een varken is als een raar en gek lam gevonden.

Onder het vertrouwen van de dierenarts, wordt de transitie in gang gezet. Het ontroerende in dat gedeelte vind ik, dat aan het lammetje vooraf gevraagd wordt of hij dit echt wil?  Dat maakt de transitie aandoenlijk. Door de manier waarop de transitie in beeld en taal wordt overgebracht komt de verandering van lam naar schaap voor de jonge lezer natuurijk en overtuigend over.

 

Een groots thema in een simpel verhaal

Daar zijn ze met dit prentenboek in geslaagd. Een groots thema zo vormgeven in tekst en beeld dat je zelfs als volwassene na afloop denkt; wat een ontroerend en leuk verhaal, wat knap hoe ze vanaf het begin de gelijkenissen laten zien tussen het lammetje dat een varken is en de varkens die varkens zijn (ook los van het gedrag) en wat een overtuigende transitie in prentenboektaal...! Dan ben je wat mij betreft geslaagd om een prentenboek de wereld in te brengen waarmee je niet alleen de jonge lezer bereikt, zeker ook de mede- opvoeders!

 

Wil je een verdiependere recensie over dit prentenboek lezen?  Klik dan hier en lees de recensie uit de NRC.

 

© Shelly Roso

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.