Vega, hip of leerzaam?

Gepubliceerd op 31 mei 2022 om 21:28

Over stresskippen en vegaburgers

Auteurs: Netty van Kaathoven (deel 1) en Evelyne Gorter (deel 2)

Boekverzorging: RAM Vormgeving, Asperen

Illustraties: Liset van Laer

Uitgave door: Niño (imprint van Uitgeverij SPW)

 

Plek in mijn blogserie

Evelyne Gorter is een oud klasgenote van mij van de horeca-opleiding. Zodra ik las dat zij een kinderboek had geschreven, wilde ik deze lezen. Waar het precies over gaat, werd mij duidelijk toen ik het in handen had. Ik was verrast door het thema en vroeg me af of er in mijn kindertijd leesboeken voor kinderen bestonden over bijvoorbeeld Macrobiotisch eten (wat toen werd gedaan)?

Dit maakt dat hun boek (Evelyne schreef het samen met Netty van Kaathoven) een plek krijgt in mijn blogserie: Diversiteit in kinderboeken.

 

Over stresskippen en vegaburgers

Het verhaal gaat over Nanou, de kinderen uit haar klas en over meester Ralph die een uitje naar een boerderij hebben. Terwijl bijna alle kinderen en meester Ralph naar de ontzettende hoeveelheid kippen kijken die in kleine hokjes zitten, horen over kalfjes die direct van hun moeder worden gescheiden en over stierkalfjes die voor de slacht zijn, zit Nanou buiten een poesje te aaien. Ze houdt niet zo van boerderijen en wil dan ook niet binnenkomen.

Wanneer ze zonder te laten weten zelfstandig naar school terug fietst is meester Ralph zo kwaad dat hij vindt dat ze straf verdient. Nanou mag zelf een passende straf bedenken en wil graag een spreekbeurt houden waarin ze uitlegt waarom ze niet van dit soort boerderijen houdt.

 

Voldoende informatie voor een eigen spreekbeurt

Het boek beslaat twee delen.

Het eerste deel is het leesboek gedeelte. Daarin leren meester Ralph en zijn klas, door de spreekbeurt van Nanou, hoe het eraan toe gaat binnen de bio-industrie en over het nut van minder tot geen vlees eten. Daarbij bereiden ze tijdens de schoolkamp lekkere hapjes zonder vlees en proeven ze hoe deze smaken.

In het tweede gedeelte wordt de informatie uitgebreid; Zo vindt de lezer er de vegetarische recepten uit het kookboek van Eef en Nanou,  krijgt de lezer antwoorden op de vraag: waarom iedereen anders eet?  Kun je er informatie vinden over voedingsstoffen, eicodes en staan er weetjes in plus links naar websites.

Kortom, naast een leesboek kan de jonge lezer, door middel van de informatie, zelf een spreekbeurt houden over diervriendelijk eten.

 

Kanttekening

''Over stresskippen en vegaburger'' is een diervriendelijk leesboek voor kinderen vanaf 10 jaar en eigenlijk ook voor volwassenen (mocht je je nog niet in de bio-industrie hebben verdiept).

Echter één kanttekening: Wat mij betreft mag dit boek wel voorzien worden van nieuwe informatie, weetjes, links en dan opnieuw worden uitgebracht.

Dit omdat het thema nog steeds actueel is.

 

Niño boeken zijn ondersteunende uitgaven voor school, thuis en de jeugdzorg.

 

© Shelly Roso

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.