Hoe vind je een harts- vriendin?

Gepubliceerd op 29 juli 2022 om 15:21

Hier is Lola

Auteur: Isabel Abeda

Illustraties gemaakt door: Dagmar Henze

Vertaling: Andrea Kluitmann & Michiel Nijenhuis

Uitgave:  2009 Van Holkema & Warendorf

Uitgeverij: Unieboek/Het Spectrum bv

Oorspronkelijke titel: Hier kommt Lola!

Oorspronkelijke uitgave: 2004 Loewe Verlag GmbH

 

Een Papai uit Brazilië en een tante van twee jaar

Hier is Lola begint met hoe Lola in haar fantasie leeft, wanneer ze niet kan slapen; Als een beroemd zangeres wonend in een huis met vier verdiepingen. Haar Papai (papa), oma, opa, moeder en tante Liesbeth van twee jaren oud (nakomeling, kind van opa en oma) werken en of wonen op de eerste drie verdiepingen. Lola zelf op de vierde. Daar heeft ze de beschikking over vijf kamers; onder andere een griezelkamer, een zwembad en een disco  en ze heeft een eigen kauwgomautomaat.

 

Discriminatie

Het werkelijke verhaal over Lola begint op de dag dat ze voor het eerst naar een nieuwe school gaat. Het gezin is net verhuisd van een dorp naar Hamburg. Dit omdat de mensen uit het dorp een probleem hadden met de koffiekleurige huid van Lola's Papai (De Papa van Lola komt uit Brazilië). Bijna niemand anders in het dorp had een donkere huid en dat maakte dat de dorpelingen er vreemd naar keken. Een voorbeeld die de schrijfster geeft is, dat bij het schoolfeest iemand uit groep 6 aan Lola vroeg of haar vader zich nooit waste en dat er op school gefluisterd werd als Papai haar kwam ophalen.

Toen er op het huis van het gezin Veloso een keer ''Negers horen in het oerwoud'' was geschilderd, besloten ze naar Hamburg te verhuizen. Daar waar opa, oma, tante Liesbeth en meer mensen met een donkere huid wonen.

Ondanks deze pijnlijke voorbeelden, weet de schrijfster er een luchtige draai aan te geven.

 

Hoe vind je een harts- vriendin?

De start op de nieuwe school verloopt moeizaam. Lola wordt met haar fobie geconfronteerd en ze heeft moeite om aansluiting te vinden bij de meiden uit haar klas. Ze hunkert naar een harts- vriendin. Voor dit laatste doet ze actief haar best, alleen het ene meisje heeft geen tijd,  het andere wordt afgeschrikt door de vader van Lola en dan is er ook een meisje dat naar vis stinkt en vis is iets waar Lola absoluut niet van houdt.

Dat Lola een vriendin heeft is al in het eerste hoofdstuk te lezen, want terwijl Lola aan de lezers haar verhaal verteld zit haar harts-vriendin naast haar. De naam wordt tot vrij laat in het boek verborgen gehouden.

Ondanks dat Lola in groep 6 zit, is het thema in het verhaal voor veel kinderen op de basisschool herkenbaar.

 

Lees- en taalbevorderend

Wat me tijdens het lezen opviel is, dat er ruimte is gemaakt om woorden uit te leggen. Hierdoor draagt het bij aan de leesontwikkeling van kinderen.

De leerkracht zou dit boek samen met de klas kunnen lezen en de woorden die uitgelegd worden extra kunnen benadrukken (op papier kunnen zetten/op een digibord/kunnen bespreken).

Omdat ''Hier is Lola'' het eerste deel is van een serie van drie, is het boek ook nog eens lees bevorderend!

En eh... weet je dat er ook een film is gemaakt van dit verhaal?

 

© Shelly Roso

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.