Wijze lessen uit de Koran

Gepubliceerd op 21 mei 2024 om 13:51

Mijn buurvrouw is een ninja

Auteur: Najiba Abdellaoui

Illustraties: Kris Lauwen

Redactie: Inge Marleen

Vormgeving: Studio Pietje

Drukwerk: IPP Printers

Uitgebracht dor: ROSE stories in samenwerking met BaaB Publishing.

 

Een zwembad vol aardbeienijs

"Het is zo warm dat zelfs de maan aan het zweten is." Met deze prachtige zin opent Najiba het verhaal over Alif die niet kan slapen. Zelfs niet  als ze zich koele dingen inbeeldt zoals het liggen in een zwembad vol aardbeienijs en zeehonden van slagroom. Wanneer ze net in haar hoofd naar de Noordpool wil reizen om met ijsberen te knuffelen, hoort ze een geluid dat lijkt op het geluid van rinkelende sleutels aan een sleutelbos. Als Alif door het slaapkamerraam kijkt ziet ze iemand in een fladderend gewaad, die zwarte schoenen draagt met bliksemschichten.

Er is er maar één die zulke schoenen draagt... Haar lieve buurvrouw.

Maar waarom is de buurvrouw gekleed als een ninja?

 

Wijze lessen uit de Koran

Alif wilt op onderzoek uitgaan en deelt haar plan met haar vrienden Nermin en Dahir.

Vanaf dan krijgt het verhaal twee kanten:

1. De kant waarin de lezer Alif, Nermin en Dahir volgt tijdens hun missie om zelf een Ninja te worden, zodat ze de buurvrouw 's nachts kunnen besluipen en omdat de buurvrouw misschien in gevaar is.

2. De kant waarin de lezer samen met Alif en haar vrienden de buurvrouw besluipt en terecht komt in een spannend avontuur.

Daar tussendoor verweeft de auteur twee prachtige levenswijsheden vanuit de Koran, waardoor het verhaal zéker aanspreekt bij kinderen die met het moslimgeloof, het geloof en of met spiritualiteit worden opgevoed.

 

Diversiteit met een dikke D

ROSE stories en BaaB Publishing zijn erin geslaagd een autenthiek boek uit te brengen binnen het thema: Diversiteit in kinderboeken. Een boek waarin veel kinderen die met het moslim- geloof worden opgevoed zichzelf en de levenslessen herkennen.

De auteur is erin geslaagd om een voor ieder kind toegankelijk kinderverhaal te schrijven met het moslimgeloof als leidraad, wat minimaal gebeurd in kinderboekenwereld. 

Mijn buurvrouw is een ninja is een verhaal waar de nieuwsgierigheid van kinderen, diens handelingen en ook de daaruit voortkomende problemen op een leuke eigenzinnige manier beschreven worden. Het is een verhaal waarbij de lezer leert hoe je een ninja kunt worden, maar ook meekrijgt hoe je een positieve levenshouding kunt aannemen in contact met anderen om je heen. Iets wat we in deze tijd allemaal mogen (blijven) ontwikkelen ongeacht geloof, geloofsovertuiging en overtuiging.

 

Info en tip:

Het boek is voor te lezen aan kinderen vanaf 7 jaar en zelf te lezen vanaf 8 jaar.

Achterin het boek vind je een woordenlijst.

Tip: Het boek kan als inspiratie dienen om met de groep in gesprek te gaan over geloof en waarden of gesprekken binnen het thema 'Jij en de ander'

 

© Shelly Roso

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.