Diversiteit in kinderboeken.

Gepubliceerd op 23 september 2021 om 15:24

Ik wil jullie inspireren met boeken die een weerspiegeling zijn van onze maatschappij. Kinderboeken die verder gaan dan een wit gezin met een vader, moeder, broertje en een zusje. Over een meisje in jurkjes en een jongen met een autootje. Die misschien zelfs verder gaan dan een wit hetero gezin met een geadopteerd zwart of Aziatisch kind?

 

Waarom?

Omdat ik van mening ben dat ik als zwarte dubbelbloed queer vrouw, opgegroeid in een Katholiek vnl. wit  pleeggezin, dat heb te doen. Omdat ikzelf boeken schrijf die niet standaard zijn. En omdat ik vernomen heb dat we qua Diversiteit in kinderboeken achterlopen. Daarnaast ben ikzelf ook nieuwsgierig en ga ik graag op pad naar boeken die de wereld om ons heen weerspiegelen.

 

Wat waren mijn meest geliefde boeken en waarom?

Toen ik kind was kreeg ik van mijn oudtante boeken die ze uit tweedehandswinkels haalde. Het waren boeken van minder bekende schrijvers. Via mijn pleegouders kreeg ik vaak boeken van bekende schrijvers. De boeken die mij het meest raakten waren boeken waarin ik mijzelf, mijn identiteit, mijn belevingswereld in kon herkennen. Zoals de jeugdboeken van Uitgeverij Lemniscaat.

 

Ik lees nog steeds graag boeken die 'op mijn pad komen.' Wanneer ik een verhaal of boek aan het schrijven ben, duik ik in boeken die ik misschien niet zou hebben gelezen als ik niet bezig was met dat verhaal of dat thema.

Verrast worden door verhalen die ik tegenkom, die ik krijg en of die ikzelf schrijf daar hou ik van.

Boeken die in de boekwinkels niet in de top 10 staan.

 

Wat ik hoop is, dat ik met mijn boek- recensies verschillende boeken kan uitlichten. Jou kan verrassen en mee weet te nemen in (de) Diversiteit in kinderboeken.

Mocht jij een boek en of een tip hebben en graag willen dat ik dát boek meeneem in mijn blog?

Stuur me gerust een mailtje.

 

© Shelly Roso

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.